Auto moto

Mají automaticky řízené automobily budoucnost?

Asi není potřeba říkat, že automobily dnes patří k nejžádanějšímu luxusnímu zboží. Dnes je například poměrně obvyklé, že rodina má aut více. Toho jsou si samozřejmě vědomi jejich výrobci a tak se snaží přicházet se stále novými vylepšeními, kterými by přinutili zákazníka koupit si právě jejich nový model.

 

Avšak zatímco většinou jde o drobnosti, jako je počet airbagů, vyhřívané sedadlo či GPS, občas někdo udělá skutečný krok kupředu. To je samozřejmě velmi riskantní, avšak pokud se ona novinka ujme, zcela změní tvář průmyslu.

 

klasické řízení auta bude minulostí

 

S takovýmto skokem se pak můžeme setkat v dnešní době. Již totiž existují plány na výrobu automobilu řízeného automaticky, a testují se první prototypy. Samozřejmě, bude ještě minimálně několik let trvat, než budou tato auta dostupná veřejnosti, avšak je jasné, že tato doba se kvapem blíží.

 

Co to ale pro nás jako řidiče znamená? Že řidič v podstatě již nebude potřeba. Zkrátka zadáte cíl cesty, případně i trasu, kterou chcete jet, a automobil vás tam sám doveze, aniž byste museli položit ruku na volant.

 

počet elektromobilů se neustále zvyšuje

 

Je jasné, jakou revoluci by něco takového způsobilo, pokud by se tento typ vozidel masově rozšířil. Otázkou však je, zda by lidé byli ochotni takovouto změnu akceptovat. Přeci jen oproti klasickým vozidlům je to velká změna, a víme, že ještě dnes mnozí zatvrzele odmítají například elektromobily.

 

Pravdou však je, že současný vývoj spěje k tomu, že právě zde leží budoucnost. Pokud bude vše pokračovat stejným směrem, budou za takových deset let tvořit většinu vozového parku automatické elektromobily. Než se uvedou na trh, je samozřejmě potřeba ještě intenzivní testování a odstranění veškerých much. A i pak je potřeba předpokládat, že budou ze začátku problémy, nehledě na cenu, která bude nejprve vysoká. To je však něco, s čím se musí vypořádat každá nová technologie. Mnohé z nich to zvládnou s úspěchem, a je pravděpodobné, že i tato bude patřit mez ně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup